Faceți căutări pe acest blog

duminică, 7 august 2011

PUTEREA UNEI RUGACIUNI

George Smith Patton (11 nov 1885 – 21 dec 1945) cunoscut ca general (de trei stele) in timpul celui de-al doilea razboi Mondial si pentru excentricitate si franchete. Deviza sa era : "Trebuie sa atacam si sa atacam pana la epuizare, si apoi sa atacam din nou." Impulsiv si hotarat (nascut in zodia scorpionului), Patton a comandat toate ofensivele blindate americane, inclusiv pe cea care a dus la respingerea ofensivei din Ardeni. Oamenii sai il numeau “Splendidul Georgie”

Decembrie 1944 - Marea padure misterioasa din Muntii Ardeni se intinde pe o zona plina de vai, torente si rape. Satele sunt putine, mici si insirate pe coline iar drumurile proaste, acoperite de mocirla, sunt impracticabile mare parte din an. Declansarea unei ofensive motorizate era un lucru de neconceput .

Si totusi …

Pentru ca nu mai erau in stare sa obtina victorii ca la Stalingrad ori Kursk, strategii germani, avand in minte stralucitoarele lor victorii din 1939-1940, au apelat la ultima solutie : ofensiva. Hitler si-a jucat ultima carte - cea a blitzkrieg-ului, tactica preferata a masinii sale de razboi.

Germanii pregătisera un contraatac masiv în vest încă din momentul în care Aliații au debarcat în Normandia. Planul numit "Wacht am Rhein (Atentie la Rin)" era să atace prin Ardeni și să continue spre nord. Atacul a început pe 16 decembrie.
Armata I americană apăra pozițiile Aliate din Ardeni.

In noaptea dintre 15-16 dec. 1944, putinii locuitori ai satelor din Ardeni au auzit zgomotul infundat al unor formatii de avioane care zburau dinspre est spre vest. Au privit cerul si au vazut mirati avioane germane (care transportau parasutisti). La 5.30 dimineata se declansase operatiunea "Wacht am Rhein" (Straja la Rin).

La 21 decembrie erau cucerite Saint-Vith, Saint-Hubert, Libramont si Rochefort si germanii inaintau in toate directiile.

Singurul care rezista eroic era Bastogne (Belgia), aparat de o mana de americani,incercuiti de armata germana, infometati, bolnavi, ramasi aproape fara munitie, cu picioarele si mainile inghetate, abia mai putand tine in maini pusca M1, greu de mentinut in stare de functionare din cauza frigului. Vremea proasta ii lipsea de apararea puternicei lor aviatii.

Patton sosise in Marea Britanie inca din ian.1944 pentru a prelua comanda Armatei a III-a

Patton gonea cu Corpul 3 blindat american in ajutorul celor de la Bastogne si intrebat daca poate sa-i invinga pe germani el a raspuns –“Inamicul putem sa-I invingem dar nu putem invinge vremea”

Indurerat si ingrijorat ca nu putea veni in ajutorul celor de la Bastogne, Patton i-a cerut preotului sau (militar) Codman, sa-i scrie o rugaciune pentru vreme buna. Apoi a tiparit-o pe spatele a 450,000 de carti postale-felicitari de Craciun si le-a distribuit soldatilor.

“Almighty and merciful Father, we humbly beseech Thee of Thy great goodness to restrain this immoderate rains with which we have had to condend. Grant us fair weather for battle. Gratiously harken to us as soldiers who can call upon Thee, that armed with Thy Power, we may advance from victory to victory, and crush the oppression and wickedness of our enemies, and establish Thy justice among men and nations. Amen”

“Atotputernice si milostiv Parinte, noi umili cautam catre Tine in marea Ta bunatate sa opresti aceasta ploaie continua cu care ne luptam. Da-ne noua vreme buna pentru lupta. Cu mila apleaca-Te asupra noastra ca soldati care Te striga, ca inarmati cu Puterea Ta sa ne ingadui sa avansam din victore in victorie, sa zdrobim opresiunea si viclenia dusmanilor nostri, si sa stabilim justitia Ta intre oameni si popoare. Amin”

Meteorologii cazusera de acord ca urmau sa fie trei saptamani de vreme rea iar a doua zi (pe 23 decembrie) cand s-a aratat soarele si cerul s-a inseninat, toti au spus ca era un miracol . Patton , ascultand zgomotul avioanelor stralucind pe cer si parasutele desfacandu-se deasupra Bastogne, a spus vesel : “That chaplin of mine made a powerful prayer” (Acel preot al meu a facut o rugaciune puternica)

Nu stiu insa daca s-a gandit ca rugaciunea aceea a fost spusa de cei 450,000 de soldati (si numai ei) satui de ororile razboiului declansat de Hitler.

Armata a III-a de motorizate (tancuri) condusa de el a ajuns la Bastogne pe 26 decembrie, a deschis un coridor prin incercuirea germana, sustinuta de aviatie si parasutisti rupand incercuirea germana. Diviziile Wermacht-ului s-au retras pe toata lungimea frontului(140 km), macinate de bombardamentele aeriene aliate. Batalia din Ardeni a durat 6 saptamani.

GEORGE SMITH PATTON :

"I would rather have a German division in front of me than a French division behind me."
„Mai degraba sa am o divizie germana in fata mea decat o divizie franceza in spate” – aluzie ironica la apararea franceza.

“In war, it takes more than the desire to fight to win. You've got to have more than guts to lick the enemy. You must also have brains. It takes brains and guts to win wars. A man with guts but no brains is only half a soldier.”
“In razboi este necesar ceva mai mult decat dorinta de a lupta pentru a castiga. Trebuie sa aveti ceva mai mult decat curaj pentru a infrange inamicul. Trebuie sa aveti creier.Iti trebuie creier si curaj pentru a castiga razboiul. Un om cu curaj dar fara creier este doar pe jumatate soldat.”

“ I don’t measure a man’s success by how high he climbs but how high he bounces when he hits bottom”
“Nu masor succesul unui om dupa cat de sus s-a catarat ci dupa cat de sus se ridica atunci cand atinge podeaua”

Men are at war with each other because each man is at war with himself”
“Barbatii sunt in razboi unii cu altii pentru ca fiecare barbat este in razboi cu el insusi”

Niciun comentariu: