Faceți căutări pe acest blog

duminică, 31 iulie 2011

BACALAUREAT 2011 - ROMANA

BACALAUREAT 2011 – Proba scrisa la Limba si literatura romana
- Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu.
- Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.
SUBIECTUL I - 30 de puncte
Se da urmatorul text :
Mi-am dat seama ca nu se gandea intotdeauna la o eventuala despartire; asemenea ganduri, cumplite, le respingea cu darzenie intreaga ei fiinta. Dar banuia ca viata aceasta, traita impreuna clipa de clipa, miracolul acela, a doua fapturi necontenit prezente una pentru alta, nu va putea dura. Isi dadea seama, zarindu-ma uneori in fata raftului cu carti, ca in curand ma va cuprinde vechea mea patima, si ca atunci munca ma va fura de langa ea ceasuri si zile intregi. Stia ca setea mea de creatie, de scris, a fost numai adormita, ca ea nu va putea fi definitiv stinsa. Se impacase cu acest destin – despartirea noastra pentru lungi, chinuitoare intervale – dar l-ar fi voit cat mai tarziu implinit. Cateodata isi spunea ca e imorala dragostea ei strivitoare, ca un om nu poate trai fara sa munceasca si mai ales un artist nu are dreptul sa-si ingroape talentul intr-o dragoste fericita si pentru fiinta ei cinstita indoielile acestea erau chinuitoare.Dar intotdeauna sfarsea prin a-si spune ca, moral sau imoral, bine sau rau, toate acestea n-au nimic de-a face cu adevarata, tainica dragoste; ca intalnirea noastra este singurul lucru esential, real, iar toate celelalte – munca, creatie, talent, onoare si cate vor mai fi – nu pretuiesc nimic, caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului ... (Mircea Eliade – Nunta in cer)
Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte, cu privire la text:
1. Numeste cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor ; despartire, patima. 2p
2. Explica rolul punctelor de suspensie in secventa : “caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului ...” 2p
3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune /expresie care sa contina substantivul gand. 2p
4. Precizeaza tipul de perspectiva narativa din textul citat. 4p
5. Transcrie doua cuvinte din text care apartin campului semantic al creatiei. 4p
6. Noteaza doua motive literare din textul dat. 4p
7. Prezinta semnificatia unei figuri de stil din textul dat. 4p
8. Mentioneaza doua trasaturi ale genului epic, ilustrandu-le cu exemple din text. 4p
9. Comenteaza in 6 – 10 randuri, urmatoarea secventa din textul dat : “Dar intotdeauna sfarsea prin a-si spune ca, moral sau imoral, bine sau rau, toate acestea n-au nimic de-a face cu adevarata, tainica dragoste; ca intalnirea noastra este singurul lucru esential, real, iar toate celelalte – munca, creatie, talent, onoare si cate vor mai fi – nu pretuiesc nimic, caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului ... “4p

SUBIECTUL al II-lea – 30 p
Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri despre cunoasterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Nichita Stanescu : “A avea un ideal inseamna a avea o oglinda”
In elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie :
- sa respecti structura discursului de tip argumentativ; formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri. 8p
- sa redactezi continutul adecvat argumentarii pe tema data : formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente. 16p
- sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si limita de spatiu indicata. 6p
Atentie! Fomularile de tipul Sunt/ Nu sunt de acord cu afirmatia.../ Autorul are dreptate cand afirma ca.../Afirmatia autorului este corecta...., neinsotite de enuntarea propriei opinii, nu se considera ipoteza.
SUBIECTUL al III-lea – 30 p
Redacteaza un eseu de doua- trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: IL Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.
In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere :
- sustinerea unei opinii despre modul in care se reflecta tema textului dramatic in constructia personajului ales.
- prezentarea statutului social, psihologic, moral etc al personajului ales, prin raportare la conflictu/ conflictele textului dramatic.
- relevarea unei trasaturi dominante a personajului, ilustrate prin doua episoade/ secvente dramatice semnificative/ citate comentate.
- ilustrarea a patru elemente de structura si compozitieale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc).
Nota!
Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul lucrarii este la alegere.
Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (cate 4 pentru fiecare cerinta/ reper).
Pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor in scris – 3 puncte; abilitati de analiza si de argumentare - 3 puncte; utilizarea limbii literare- 2 puncte; ortografia - 2 puncte; punctuatia - 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea - 1 punct; incadrarea in limita de spatiu indicata - 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum doua pagini si sa dezvolte subiectul propus.

Niciun comentariu: